Vinkkejä kirjan kirjoittamiseen

1. löydä oma rutiini

Koululaisille kerron aina, että kirjoittaminen on minulle kuin hampaiden pesu: en saa mennä nukkumaan, ennen kuin se on hoidettu. Kirjoitan kuutena päivänä viikossa, ja pyrin kirjoittamaan myös kun minulla on muita töitä, kuten puhekeikkoja. Mutta minulla kesti pitkän aikaan kunnes löysin itselleni sopivan kirjoitusrutiinin. Nykyään kirjoitan mieluiten pitkän aamiaisen ja kahvihetken jälkeen. Kannustan kokeilemaan eri kellonaikoja ja testaamaan, milloin saat sanat virtaamaan. Ehkä kirjoitat parhaiten aikaisin aamuisin? Tai ehkä yö on sinun maaginen hetkesi? Ehditkö kirjoittaa vain vartin lounastauollasi? Ei se mitään. Pääasia, että kirjoitat!

2. Lue paljon

Olen joskus kuullut, että sinun on luettava kaapillinen kirjoja voidaksesi kirjoittaa kirjan, ja mielestäni se pitää paikkaansa. Lukeminen on kirjoittajan salainen ase! Se ei ainoastaan tarjoa inspiraatiota ja uusia näkökulmia, vaan myös opettaa kirjoittamaan – kielenkäyttöä, miten juoni rakentuu ja miten pysyt yhden hahmon pään sisällä. Eikä ole väliä, mitä luet, kunhan luet! Minä luen mieluiten kirjoja, jotka muistuttavat omaani, sillä niistä inspiroidun (kopioimatta tietenkin!). Mutta tiedän, että jotkut kirjailijat lukevat mieluiten mahdollisimman erilaisia kirjoja omastaan. Kirjoja voi myös kuunnella esim. Bookbeatista (tästä linkistä saat 45 päivää ilmaiseksi)

3. Suunnittele kirja etukäteen

Minä suunnittelen kirjan juonen, ennen kuin aloitan sen kirjoittamisen. Alussa pitää olla ongelma, joka ratkeaa lopussa. Päähenkilö kehittyy tarinan aikana. Suunnittelen ensin, mitä päähenkilön on opittava ratkaistaakseen pulmansa. Vasta kun tiedän mitä käänteitä tarinassa tapahtuu, aloitan kirjoittamisen.

4. Kun kirjoitat, kirjoita

Älä katso sähköposteja, jätä puhelin viereiseen huoneeseen (minä annan omani usein papalle), älä nouse edes keittämään teetä. Neil Gaiman sanoo: “Kun kirjoitan, minulla on kaksi vaihtoehtoa: voi joko kirjoittaa, tai ei tehdä mitään.” Yleensä kirjoittaminen on se mukavampi vaihtoehto. Minä hyödynnän myös Freewrite-kirjoituskonettani, joka on kuin perinteinen kirjoituskone (eli sillä ei pysty muuta tekemään kuin kirjoittaa) mutta se tallentaa tekstini pilveen / nettiin. Freewritea voi myös käyttää ulkona, koska sen näyttö ei heijasta. Sillä tykkään kirjoittaa ulkona pihalla ja puistoissa, sillä siellä ei ole riskiä, että keksin ruveta siivoamaan, surffaamaan netissä tai syömään (tästä linkistä saat noin 30€ alennusta omasta Freewrite-kirjoituskoneestasi).

5. Älä editoi

Ensin on tärkeintä saada kirja kirjoitettua. Englanniksi usein puhutaan “shitty first draft:ista”, sillä ensimmäinen versio kirjasta on usein vähän 💩. Siksi panostan aluksi vain siihen, että kirjoitan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti korjaamatta tekstiäni. Editoinnin voi hoitaa myöhemmin! Kirjailija Nora Roberts sanoo: “Huonoa tekstiä voi editoida, tyhjää sivua ei voi editoida.” Suomeksi pyrin kirjoittamaan noin 500 sanaa päivässä, englanniksi 1500 (englanninkielisessä tekstissä on enemmän sanoja). Minä käytän Scrivener-kirjoitusohjelmaa, joka laskee puolestani päivittäiset sanat. Voin kertoa sille myös tavoite-sanamääräsi sekä dediksen, niin se laskee kuinka paljon sanoja sinun tulisi kirjoittaa päivässä.

6. Kun kirja on valmis, anna sen levätä

Omaan tekstiin saattaa sitoutua, joten on tärkeä antaa sen levätä sen jälkeen kun se on valmis. Vasta kun katsot sitä uusin silmin, näet mitä sinun on työstettävä seuraavaksi. Anna kässärin levätä vähintään kaksi viikkoa ennen kun kosket siihen uudesti, mieluummin kauemmin jos vain mahdollista.

Edellinen
Edellinen

Lempikirjojani

Seuraava
Seuraava

Kevään esiintymiset